Geotermia este o ramura a geofizicii care se ocupa cu studiul conditiilor termice ale pamantului, unul dintre avantaje fiind extragerea energiei geotermice.
Geotermie este un cuvant de origine greaca, derivata de la “geos” –pamant si “thermos” care inseamna caldura. Climatizarea geotermala este un sistem de climatizare (incalzire sau racire) care utilizeaza inertia termica a solului, datorita faptului ca la o adancime de 3 m solul prezinta o temperatura constanta cuprinsa intre 10 si 16 grade,
There are many methods to get essay help. You may either look for it online or call an expert who will essay writing services work together with you and write the essay for you. There are. The very first thing that you have to do is to know what an article is. An essay is basically a study on the information of somebody you understand. The faculty for a part of the curriculum typically requires them.
depinzand de amplasament.
Incalzirea geotermala nu trebuie confundata cu energia geotermala, care necesita o temperatura ridicata a pamantului, in general asociata activitatii vulcanice.
Exista doua sisteme:
De entalpie inalta( cu pompa de caldura)
De entalpie joasa(fara pompa de caldura)
Sistemul de entalpie joasa ( fara pompa de caldura) este cel mai simplu cu un cost energetic scazut. Temperatura subsolului variaza mult mai putin decat temperatura ambientala si poate fi constanta pe parcursul intregului an daca se atinge o adancime cat mai mare. Prin pomparea unui fluid se poate obtine caldura sau frig in functie de anotimp, datorita temperaturii constante a pamantului. Sistemul evita complexitatea si costul unei pompe de caldura , dar este mai putin eficient fiind necesara uneori existenta unui sistem suplimentar de incalzire.
Acest sistem utilizeaza o pompa de caldura si este foarte similar conceptului de aer conditionat. Pentru a intelege termenul de incalzire geotermala este necesara cunoasterea functionarii unei pompe de caldura: pompa de caldura capteaza caldura pe o parte si o elibereaza pe cealalta, adica pentru a raci produce caldura sau pentru a incalzi produce frig. Un exemplu tipic sunt sistemele de aer conditionat care functioeaza dupa principiul de racire prin compresie: cand produc aer rece fluidul din interiorul instaltiei absoarbe caldura din interiorul casei si o elibereaza in exterior.
Cu cat temperatura din exterior este mai ridicata cu atat randamentul va fi mai scazut. Aici intervine avantajul geotermiei. Transferul termic nu se face in atmosfera ci in pamant: iarna, pompa de caldura absoarbe caldura pamantului si o elibereaza in interior , iar vara absoarbe caldura din interior si o elibereaza in pamant.
Temperatura constanta pe tot parcursul anului a pamantului , face ca transferul de caldura sa fie mai eficient , consumul de energie electrica fiind mult mai redus.
AVANTAJE:
1. consum redus – chiar daca pare imposibil , fabricantii de pompe de caldura apreciaza o economie energetica fata de sistemul calsic electric de 75%, adica pentru 1 kW-h consumat se obtin 4 kW-h. Comparata cu sitemele pe gaz natural se anunta o reducere de costuri cuprinsa intre 35-60%
2. nu contamineaza– Acest sistem a fost catalogat de catre Uniunea Europeana ca fiind energie renovabila si beneficiaza de programe de subventii.
3. durabilitate– Pompa de caldura nu are contact cu mediul exterior si se asigura o viata utila de 25-50 ani.
Invalid Displayed Gallery